Hervormde kerk in Spannum

Deze kerk is gewijd aan de heilige Remigius en is nu ook nog de naamdrager van dit gebouw. In de eerste helft van de 14de eeuw werd de grond verenigd met de bezittingen van de abdij van Lidlum bij Oosterbierum. De kerk bezit sinds eeuwen nog veel van deze landerijen. Een boerderij aan de Swachlumerleane was destijds een uithof van de abdij. Het bouwjaar van de kerk met toren dateert van ca. 1500.

Het jaar 1586 was een rampjaar voor het dorp, de Spaanse legerbendes, onder aanvoering van Taxis, doodden vele bewoners en de kerk met toren, pastorie, school en schoolmeesters-huis gingen in vlammen op.

De kerk en toren werden weer opgebouwd en nieuwe luidklokken werden aangebracht, hierdoor zaten de kerkvoogden nog een tijd in de schulden. De oudste klok dateert van 1590 en werd gegoten door Thomas Both, de andere klok is in 1620 aangebracht en werd gegoten door Hans Falck. Eén van deze klokken is recentelijk gerestaureerd. Tijdens de laatste oorlog werden de klokken door de bezetter gevorderd en werden verwijderd, gelukkig zijn ze na de oorlog weer teruggeplaatst. De beklamping met rode baksteen bij het koor en de zuidgevel inclusief het herstel van de toren dateert van de periode 1850-1900, alleen in de noordgevel zijn de gele kloostermoppen nog zichtbaar.

De zware westtoren bezit een nissen geleding en is gedekt met dakpannen op het zadeldak. Aan de zuidelijke zijde van de toren bevindt zich een cartouche met het wapen van Sminia herinnerend aan herstel van de kerk in 1742. In de kerk is een mooie 17-eeuwse preekstoel met achterschot en klankbord.

db_spannum_15742080008865251.jpg Een gesloten doophek en twee overhuifde herenbanken en een avondmaalstafel bevinden zich nabij het koorgedeelte. Twee banken met balusterleuning zijn voor de overhuifde banken gesitueerd, verder: 28 banken met gesneden eindstukken, 2 tekstborden met gesneden omlijsting; een tiengebodenbord met geschilderde voorstelling van Mozes met de Tafelen der wet in gesneden omlijsting.

db_spannum_15742080009221158.jpg Het eerste (Radersma) kerkorgel werd op 24 mei 1819 ingewijd. Een twee-klaviers orgel werd in 1911 door Bakker en Timmenga gemaakt. Het bestaande Radersma-orgel werd overgeplaatst naar de Herv. Kerk te Metslawier. Het mechanisch torenuurwerk van D. Wielinga, (Franeker), 1922, is buiten gebruik gesteld en is nu nog zichtbaar in de consistorie in de toren. In 1910 werd aan de noordoostzijde en tegen een steunbeer een stookhok gebouwd, dit in een ambachtelijk-traditionele bouwtrant met enige verwijzing naar de Chalet-stijl. In het jaar 2014 is de kerk gerestaureerd en werd voorzien van toilet en pantry.

db_spannum_15742080001945606.jpg In het torengedeelte bevindt zich thans de consistorie en is nu vanaf de hal direct bereikbaar. Deze hal is vergroot doordat de houten wand van het kerkgedeelte verplaatst is naar de voorzijde van het orgel. De houten vloer van het middenpad is verwijderd en de grafzerken zijn zichtbaar geworden en zijn nu beloopbaar.

© Foto voorblad: Lieuwe Wijnia

Hervormde kerk in Spannum
©: Lieuwe Wijnia

Reageren

Via onderstaand formulier kunt u een reactie achterlaten voor de auteur of de eigenaar van het item. (Dorpsbelang Spannum)