Basisschool It Dûbelspan uit Boazum

Basisschool It Dûbelspan

Op de zolder van basisschool It Dûbelspan in Boazum zijn tekeningen gevonden van wel meer dan vijftig jaar oud! De tekeningen zijn in ongeveer 1963 gemaakt door de schoolkinderen en op een grote behangrol geplakt. Ze zijn gemaakt omdat de lagere school van Boazum op dat moment negentig jaar bestond.

Behangrol met tekeningen

Wie de tekeningen precies hebben gemaakt is onbekend. Wel weten we wie de meester was. Dat was meester Philippus Breuker. Wij willen heel graag weten wie dat waren. En jullie vast ook! Dat wordt allemaal onderzocht door de speurneuzen van de Boazumer dorpshistorie.

De tekeningen zien er na al die jaren nog supergaaf uit. Dat geldt niet voor de behangrol waar ze zijn opgeplakt. Het behangpapier is hier en daar al aardig aangetast. Dat komt doordat het al die jaren op een koude, vochtige zolder heeft gelegen. Wist je trouwens dat de behangrol bijna op een rommelmarkt was beland? Stel je vóór! Dan hadden we nu die prachtige afbeeldingen niet op de website kunnen laten zien! En nog erger….. misschien waren de tekeningen wel nooit meer te zien geweest omdat ze veilig zouden zijn opgeborgen in een archiefkast. Wat een geluk dat er in Boazum van die oplettende mensen bij de Historische vereniging zitten!

In tien tekeningen wordt de geschiedenis verteld van de school van Boazum en het dorp. Sommige tekeningen gaan over het ontstaan van de lagere school, de kleuterschool of een verbouwing. Andere tekeningen gaan over Frans-Belgische vluchtelingen die tijdens de eerste wereldoorlog bij inwoners van Boazum in huis werden ondergebracht of over onderduikers in de Tweede Wereldoorlog.

Ook de invoering van de leerplicht in 1901 is prachtig in beeld gebracht. Ja, dat wist je niet hè? Misschien jammer voor jou, want zonder die leerplicht was je niet verplicht geweest om naar school te gaan. Yes!!! Altijd vakantie!!! Of…. toch maar niet…..??

Nu, meer dan een halve eeuw later, komen de tekeningen weer boven water. Precies op het juiste moment, omdat Boazum, als eerste dorp in Friesland, een KINDERCANON gaat schrijven. Daarmee wil Boazum de geschiedenis over het dorp laten beschrijven door jullie, de kinderen van groep 7 en 8. Samen met de historische commissie van Boazum gaan jullie een rondwandeling maken door het dorp en al speurneuzend met camera en notitieblok de geschiedenis vastleggen. En de geschiedenis leer je niet alleen uit boeken, van het internet of een informatiebord bij de kerk. Nee, ook jullie ouders, pakes en beppes en andere dorpsbewoners hebben vast en zeker wel wat over het dorp te vertellen.

En alle informatie die jullie bijelkaar hebben gezocht, zal als een heuse canon, een kindercanon, op deze site een plekje krijgen. Vergelijk het maar met de tekeningen op de behangrol. Het voordeel is dat deze website niet op de zolder zal komen te verstoffen, maar altijd en overal ter wereld te bekijken zal zijn.

De tekeningen uit 1963 zullen het startpunt zijn van de kindercanon, waar nieuwe tekeningen en foto's aan worden toegevoegd. Maar, genoeg informatie voor dit moment. Kom op, aan de slag!

U kunt contact opnemen met deze canonschool via het volgende emailadres: harmkevdwerf@hotmail.com

Tekst: © Basisschool It Dûbelspan • Foto: © Basisschool It Dûbelspan